Конкурс Парк-музей у Східниці

02.09.2020

      

1788

Згідно з вимогами конкурсного завдання, комплекс розділений на три основні частини: зона відпочинку та розваг поруч Селищної ради; зона музею нафтової історії Східниці зі заїздом із вулиці Промислова; пагорб “Верхній двір” (Замкова Гора).

Усі зони між собою сполучені вело-пішохідними доріжками різних типів. Концепцією передбачене планування території як цілісного комплексу, з розміщенням великої кількості відпочинкових зон різних типів, дитячих майданчиків, оглядових площадок, рівномірно по усій території.

За своїм характером кожна зі згаданих вище частин має свої особливості. У відпочинковій зоні поруч селищної ради зроблений акцент на максимально комфортний відпочинок відвідувачів, в тому числі з дітьми. Завдяки встановленню великої кількості малих архітектурних форм (шезлонгів, альтанок, столиків, дитячих лазанок), та якісного озеленення – газонів.

Блок території музею має комбінований характер, більш природній вздовж річки, та більш міський, в частині будівель музею та кафе, а також музейної площі, яка розрахована на масові, активні та культурні події. В той час, частина території, що веде до Замкової Гори, забезпечує максимально тихий, спокійний відпочинок в лісі, з приголомшливими краєвидами на гори та місто з висоти.

 

Зона відпочинку та розваг загально-громадського призначення “Золота Баня”

На території, що межує з будівлею селищної ради та вул. Золота Баня, ми пропонуємо передбачити наступні зони:

- галявина з дерев’яними шезлонгами для відпочинку туристів й мешканців міста та проведення пікніків. Дана локація передбачає якісне газонне покриття з відповідним доглядом.

- сцена для проведення імпровізованих концертів та урочистих подій, виконана з природних матеріалів (дерева та каменю). Додатково вона забезпечена декоративною підсвіткою у вечірній час.

- фуд-корт з накриттями та столиками позаду будівлі Селищної ради. Пропонуємо два варіанти рішення: будівництво капітальної споруди кафе або влаштування навісу для сезонної діяльності фуд-корту. Видача їжі проводиться на вулицю, з можливістю споживання в альтанках, що поруч.

- фуд-корт межує з місцем стоянки туристичних автобусів, які відділені від території музею алеєю з хвойних порід дерев, а саме, сосен.

Як з частини фудкорту, так і з дерев’яних шезлонгів, забезпечений якісний огляд сцени. Сцена у вигляді земляного насипу з декоруванням із природного каменю та дерев’яних елементів як фону.

Центральна доріжка, що бере свій початок від вул. Золота Баня, сполучає дану зону з територією музею, кафе та музейною площею.

 

Музей нафтової та газової промисловості Східниці – центральна частина

Доступ на територію музею здійснюється шляхом велосипедного або пішого переходу зі сторони відпочинкової зони “Золота Баня”. Автомобільний заїзд та парковка організовані з вулиці Промислова. Ключовими елементами даного музею є будівлі, які несуть історичну архітектурну цінність. Будівлі потребують реконструкції та адаптації під сучасні потреби музею. В складі даної частини комплексу можна виділити наступні зони:

- будівля механічної майстерні, реконструйована під будівлю музею з фондосховищем. Включно з благоустроєм прилеглої території (влаштування відпочинкових зон, озеленення, велопарковка, літній майданчик тощо);

Важливим елементом реконструкції даної будівлі є влаштування нової вхідної групи, з алюмінієвих склопрозорих конструкцій;

- створення багатофункціональної музейної площі, для можливості проведення виставок на відкритому повітрі, святкових ярмарок, тимчасового встановлення сцени тощо;

- реконструкція невеликої будівлі при в’їзді під інфоцентр та каси;

- реконструкція будівлі складу під кафе, з влаштуванням літнього майданчика;

- збереження металевої конструкції крану, з організацією додаткової підсвітки у вечірній час, та можливістю влаштування літнього фонтану-атракціону по типу “Дощ”;

- створення мініозера поруч музейної площі з облаштованим берегом, місцями для відпочинку, з використанням природного каменю та водо-прибережних рослин;

- облаштування території вздовж річки, влаштування відпочинкових зон, декоративних дерев’яних містків тощо.

Ключовою ідеєю виконання благоустрою даної території було збереження наявних доріжок та проїздів, ми хотіли підкреслити натуральні форми та зберегти баланс між природнім та більш міським простором. Важливим елементом даної частини комплексу також є в’їзна арка та ворота, які ми пропонуємо зберегти та реставрувати.

 

Пагорб Верхній Двір”, він же “Замкова Гора”

Дана частина комплексу має досить різноманітний та стрімкий рельєф. Основні рішення пропоновані нашою концепцією це:

- влаштування підпірних стінок з габіонів, з місцях відпочинку вздовж підйому до оглядового майданчика на верхівці Замкової Гори;

- заміна існуючих світильник на більш сучасні та енергоефективні;

- влаштування пішохідних та велодоріжок у лісовій частині, які вестимуть до оглядових терас;

- будівництво дерев’яних терас на вершині Замкової Гори, з виділенням видових точок, з панорамою на смт. Східницю та прилеглі гори. Тераса починається від вулиці Костельна у вигляді пандусу і веде до центральної частини, що є більш пологою;

- встановлення додаткових навісів, лавок, столиків поряд з терасами для відпочинку відвідувачів парково-музейного комплексу.

Основні доріжки комплексу вимощені бруківкою, другорядні та допоміжні доріжки висипані щебенем для оптимізації кошторисної вартості проєкту. В частині дитячого майданчика використані м’які гумові плити. Територія під накриттями висипана дрібним щебенем.

Кожен з навісів, як в зоні фуд-корту, музею, так і в частині Замкової Гори обладнаний сонячними панелями для створення можливості зарядки гаджетів відвідувачів. А також обладнані точками передачі Wi-Fi-сигналу для доступу до Інтернету.

По всій території пропонуємо встановити сучасне діодне освітлення, достатню кількість лавок та сміттєвих контейнерів для роздільного сміттєзбирання.

Дана концепція має якісно вписатись в існуючу структуру селища, оживити територію, створити комфортні умови та привабити ще більшу кількість туристів.

 

Над проєктом працювали: Гриць Бойчук та Максим Іноземцев